Jaja, daar zijn we weer!!

Door: Anne en Marja

Blijf op de hoogte en volg Anne en Marja

21 Februari 2007 | Zuid-Afrika, Hammanskraal

Hallo lieve mensen in Nederland (en ook hallo aan die paar mensen die toevallig ergens anders op de wereld zijn),

Hier zijn we dan eindelijk. Zoals enkele ons eraan hebben moeten herinneren was het inderdaad hoog tijd voor een update. Helaas was dat geen eenvoudige opgave ditmaal. Op het moment dat het eventueel een goed tijdstip zou zijn om weer eens wat van ons te laten horen, werd geheel Tshepo Ya Bana geveld door de griep. Zo een waarbij vooral de de vrijwilligers en kinderen ziek werden, zo een met 40 graden koorts en megaspierpijn en het gevoel alsof je een vaatdoek bent....... Chaotische week waardoor weinig tijd overbleef om achter de computer te gaan zitten. Toen iedereen zoetjes aan weer beter was, viel het internet (de telefoonlijn) uit voor maar lieft een hele week. Afijn, nu zijn we weer boven water en online!!!! (Dit alles schreven wij offline, twee dagen geleden, waarna natuurlijk het internet om onverklaarbare reden weer uitviel..)

Om te beginnen hebben we eindelijk eens wat spannends ondernomen. Een tijdje terug zijn we bij onze buurman met quads over zijn gamefarm gecrosst. Echter voordat we ons hieraan waagden, hadden we enige oefening nodig om de motorvoertuigen te temmen. Anne begon zeer enthousiast met te veel gas geven en raakte al snel de controle kwijt met als gevolg dat een boom bijna met wortel al uit de grond gerukt werd.......... Gelukkig was ze niet de enige met een dergelijk actie, want Marja besloot tijdens de rit om een bocht iets ruimer te nemen en vlak voor een boom tot stilstand te komen.
Derek (lees: de buurman) had veel te vertellen over de flora en fauna van zijn terrein. We hebben impala’s en koedoe’s gezien, op het huis van een 4,8 meter lange python gestaan. Dit alles vond plaats aan het einde van de middag waardoor de laagstaande zon een heel mooi plaatje van dit alles maakte. Heerlijk om in Afrika te zijn!

Hoewel we dachten dat het niet meer leuker zou kunnen worden met de kinderen en dat de routine erin zou sluipen, zijn er toch telkens nieuwe dingen waardoor we het gevoel hebben dat elke nieuwe dag weer leuker is dan de vorige. Dit is niet alleen omdat we iedereen hier steeds beter leren kennen, maar ook omdat we zelf voortdurend inventiever worden met het verzinnen van nieuwe activiteiten. Zo hebben we afgelopen vrijdag een movie-night gehouden voor de iets oudere kinderen in de volunteerscottage. De avond begon met eten van KFC waar de kinderen al dagen van te voren naar uitkeken. Op de dag zelf heeft Nhlanhla verschillende malen gevraagd wanneer het nu eindelijk donker zou worden en daarmee de filmavond zou kunnen beginnen. Na het eten werden de matrassen en dekens voor de dag gehaald en op de grond gegooid, het volume van de muziek ging omhoog en zo ontstond er een kleine kinderdisco. Onze haren moesten los en iedereen stuiterde al headbangend en dansend de kamer door. Toen kwam natuurlijk nog de film; alle lichten gingen uit, chips en fris stonden op tafel en de film werd gestart. Gedurende de film vielen maar liefst vier persoontjes in slaap natuurlijk inclusief Marja (verrassing???).
De volgende dag moest er natuurlijk gepoetst worden. Tijdens deze schoonmaak kreeg Marja een kleine verrassing. Al grondig stofzuigend, zelfs onder het tv-kastje, stuitte ze daar op een RAT! Ze trok toen onmiddellijk een sprintje naar Mark die vervolgens laconiek een groot schietgeweer voor de dag haalde. Het beest bleek zwaar gewond te zijn (waarschijnlijk gebeten door een slang....waar zou die zich dan bevinden.......). Mark besloot niet om hem neer te schieten maar om hem met een bezem dood te slaan. (Dit alles tijdens Anne’s lunch. Erg lekker.)

Er is een nieuwe trend ingeslopen om sochtends met de toddlers te gaan wandelen. Tot twee weken geleden gebeurde dit met kinderwagen, nu mogen ze hun eigen beentjes gebruiken. Voor de twee meisje is het erg spannend om op onbekend terrein te zijn; ze willen dan ook continue onze handen vasthouden en als we dit niet doen eindigt dit in een brulconcert (inclusief dikke groene snottebellen). Het is heerlijk om met vijf kleine zwarte smurfjes door de bush bush te lopen in het ochtendzonnetje. Op de planning staat een wandeling met picknick en bal.

Afgelopen week is Stompie maar liefst twee jaar oud geworden. Volgens de traditie bakte Chris een grote taart en met de hele familie zongen we Happy Birthday voor hem. Wij zetten dit concert nog even voort met alle Nederlands verjaardagsliedjes die wij kenden (tot hilariteit van de anderen). Het uitblazen van de kaarsjes was nog iets teveel gevraagd van dit stuiterende mannetje, maar hij kreeg genoeg hulp. Het kleine feestje veroorzaakte enigszins tijdtekort voor het badderen, maar hier was een hele simpele oplossing voor; gewoon met zn vijfjes tegelijk in één bad (zie foto). Anne heeft de gewoonte ontwikkeld om niet alleen tijdens verjaardagen en badderen, maar altijd en overal te zingen. Mark en Chris hebben haar gedoopt tot The Singing Girl.

Behalve het leven met de kids hebben we gelukkig ook nog genoeg vrije tijd. Deze tijd gebruiken we vooral voor lezen en lezen en lezen. Een nieuwe bezigheid is het kijken van alle afleveringen van Grey’s Anatomie (zéér verslavend met name voor Anne en Inge). Over Inge hebben we eigenlijk nog niets verteld; zij is de derde volunteer en is hier al sinds oktober. De afgelopen weken hebben we alles met zn drietjes gedaan en dit is een hele goede combinatie. Erg gezellig! Van haar moeten we helaas over tien dagen afscheid gaan nemen. Dan komen er twee nieuwe meiden (ook uit Nederland....). We zijn benieuwd.
Verder hebben we in deze vrije tijd alle twee al een keer een grote supermarkt bezocht. Groot in de zin van ENORM!!! Als je eerst langs een township rijdt met golfplaten huisjes en vervolgens in zon winkel rondloopt, snap je wat een tegenstellingen hier zijn. Maar ontzettend lekker om even doorheen te banjeren en alles te kunnen kopen wat je maar kunt bedenken (ja, ook tv, kleding, en noem maar op...!!)

Over tien dagen komt Marja’s mama en tante ons bezoeken. (En aan het eind van maart komt dr pa en tijdens de reis komt Bart.......waarom komt niemand Anne bezoeken, arm kind. Ze heeft haar hoop ondertussen op één speciaal iemand gericht, hint hint hint.) We kijken uit naar ons bezoek uit Nederland dat boeken en Skipbo met zich mee brengt. 
Nou, zoals jullie kunnen lezen gaat het gewoon nog steeds heel erg goed met ons en willen we voorlopig nog niet naar huis. Dit betekent niet dat we jullie niet missen!

We zijn beniewd naar verhalen uit Nederland en kijken dus hoopvol uit naar jullie reacties!
Dikke zoenen vanuit een bloedheet Hammanskraal (lees: vandaag 44 graden) van Marja en Anne.

• 21 Februari 2007 - 18:20

Noor:

hee an! leuk hoor allemaal....krijg steeds meer zin in de zomer als ik die verhalen hoor.....nog bedankt voor de smsjes gister, ik snapte alleen niet het verhaal van dat filmpje voor mij? staat die dan op de site? Ik hoor het wel! dikke kus Noortje

• 21 Februari 2007 - 18:35

Linda:

Hoi Marja en Anne!

Leuk, eindelijk weer een berichtje van jullie! Hee, die GROTE supermarkt, is dat toevallig de Shoprite? Die ben ik namelijk in Zambia tegengekomen en daar kon je inderdaad ook alles vinden van tassen tot pindakaas en van toeiletpapier tot schoenen, erg grappig...

Heel veel plezier verder, en leuk dat je moeder komt, Mar!

liefs,
    Linda

• 21 Februari 2007 - 18:55

Janneke:

Ha Anne,

Ik ben de eerste die reageert, jahoe. Heb je mijn mailtje al ontvangen? Ik ben nog steeds zwaar jaloers dat jullie daar zitten de mooie dingen van het leven. Het is jullie gegund.

Liefs dikke kus

• 21 Februari 2007 - 21:25

Hallo lieven Marja en Anne
    Fijn om na een lange tijd weer iets van jullie te vernemen,nu wat ik zo lees hebben jullie het nog steeds erg naar jullie zin.Wel vervelend dat ook jullie door de griep geveld waren!maar gelukkig weer voorbij,Mar ben je al aan het aftellen nog evn en dan komen mmama en mirjam.Ja en dan een paar degen later komen zij ook alweer naar holland,wat gaat de tijd toch snel hè.
    Nu lieve meiden geniet er nog maar lekker van,en fijne dagen samen met San en Mirjam. dikke kus Tiny

• 21 Februari 2007 - 21:30

Tiny:

Nog even op mijn berichtje terug komend,zag er een paar typefoutjes in staan, dat krijg je nu als je het niet even na leest hè.Maar dat vergeef je me wel hè Mar en nogmaals geniet ervan liefs Tiny

• 21 Februari 2007 - 22:28

Hanneke:

Hee An,
    Het spijt me echt heel erg!! Natuurlijk was ik (die hele speciale persoon) :D graag naar je toegekomen. Maar zoals je weet zit ik in Barca en een retourtje Afrika past helaas niet meer in de begroting... Maar wel lief om te weten dat je me mist ;) Ik mis jou ook!! Vind het echt super jammer dat we elkaar niet op kunnen zoeken. Maar wel leuk om via je site op de hoogte te blijven van je verhalen!!! Groetjes aan Marja!
    Liefs Han

• 22 Februari 2007 - 00:04

Bart:

Nog 47 nachtjes... leuk verhaal om te lezen, maar eigenlijk wist ik alles al!

-xxx- Bart

• 22 Februari 2007 - 03:38

Joan:

hee chikies, was van de verhalen al op de hoogte maar die foto's!!! WAAAUUUWWWW!!! die op het stoepje is echt geweldig!! supertop allemaal!! have fun! xx

• 22 Februari 2007 - 10:12

Dieke:

Hey leukerds!!!

Jullie zien er gezond uit!!!! Lekker bruin, vrolijk en avontuurlijk!!! Klinkt echt super en jullie worden al echte ontdekkingsreizigers ;)

kus

• 22 Februari 2007 - 10:28

Yvette:

he lieve dames,
    wat leuk om weer iets van jullie te horen, de foto's zien er supergezellig uit! Mar, ik ben net terug van een weekje oostenrijk en heb beter leren boarden, ook 3 dagen les gehad, kan ik jou volgend jaar bijna bijhouden...
    Veel plezier meiden en laat de kindjes genieten van alle mooie dingen die jullie bedenken!
    dikke kus

• 22 Februari 2007 - 10:50

Krista:

Gelukkig! er is nog leven in Afrika!! We missen jullie, maar zie alleen maar genietende gezichten op de foto's dus dat is een goed teken!
    PS: Marja, we gaan met Formosa op vakantie naar wereldstad ter Apel van vrijdag 27 juli t/m di 31 juli: zet alvast in je agenda!

• 22 Februari 2007 - 11:05

Dorientjuh:

heej annie!

super gave verhalen allemaal. wij hebben je echt gemist met de carnaval! op een gegeven moment stonden eefje, maartje een suus en ik bij elkaar en toen zeiden we tjee..ik mis anne. haha verder hebben we wel een hele leuke carnaval gehad hier. ik heb mijn haren kort! ja ja een verandering. en verders heb ik niet zo veel meegemaakt. super mooie foto's zeg!!! kei leuk allemaal. nou, we missen je! tot het volgende bericht! groetjes dorien

• 22 Februari 2007 - 12:32

Judith:

Haha, waarom verbaast het mij niets dat Marja in slaap is gevallen? ;-) Als ik jullie verhalen zo lees, zou ik jullie zo willen komen opzoeken! Wat klinkt het onwijs gaaf! Ben best een beetje jaloers! Enjoy your time en een knuffel aan mijn mama en San over een paar daagjes!

dikke zoen

• 22 Februari 2007 - 14:46

Brigitte En Mieke:

Hey lieve meiden,
    Wat een leuke verhalen allemaal. Wij zijn inmiddels geariveerd in Paramaribo. Hier is het echt geweldig, De sfeer is zo relaxt en het weer is zo mooi! We hebben ook al lekker Parbo bier gedronken, wat door het warme weer alleen maar lekkerder wordt. Ik hoop dat jullie nog veel plezier dat beleven en we kunnen pas weer iets van ons laten horen na ongeveer 7 wk.
    Dikke kus,
    Mieke en Brigite

• 23 Februari 2007 - 09:38

Marjan Cruysen:

Hallo!
    klinkt allemaal heel erg geweldig, de foto's zijn echt super!Leuk om weer van jullie te horen,
    xx

• 23 Februari 2007 - 10:46

Kees Kleijer:

Hallo Marja en Anne,

Hoi witte smurfen, wat een prachtige en ook spannende verhalen hebben jullie. Het is mooi om te horen dat jullie het zo naar de zijn hebben. De griep in holland heeft nog niet toegeslagen. Wat voor een film hadden jullie nu eigenlijk gedraaid? Marja wil je straks de hartelijke groeten doen aan de M&M's (ma en mirjam) ;))

knuffel,

Kees

• 23 Februari 2007 - 11:20

Theo En Mieke:

Hallo Marja en natuurlijk ook Anne,

We genieten enorm van jullie verhalen. Fijn dat jullie het zo naar de zin hebben.
    Bij ons komen er veel veel herinneringen boven aan ons bezoek aan Zuid Afrika 2 jaar geleden.
    Wij zijn benieuwd naar jullie verder avonturen!
    Veel groetjes en liefs,
    Theo en Mieke

• 23 Februari 2007 - 12:40

Iris:

Hoi afrikaantjes! Klinkt goed daar, misschien moet ik daar ook maar een keer heen. Leuke verhalen, schattige kindjes en mooie bruine koppies (ook die van jullie hoor). Hier in Nl allerlei nieuwe ministers, 12 graden en toch slaat er een soort after-carnaval-dip-griep toe. Ik ben nog niet getroffen, maar je weet maar nooit! Groetjes Iris

• 23 Februari 2007 - 23:11

Brian:

Hé Anne & Marja,

vanwege de temperaturen hier heb ik redelijk het gevoel dat ik ook in Afrika ben... het is nl. 36 gr. hier in Buenos Aires. Warm, maar wel supergaaf!! Ook al zit ik zelf ook ver van huis, ik blijf jullie berichtjes volgen, dus hopelijk valt de stroom niet al te vaak meer uit daar! kuskus Brian

• 24 Februari 2007 - 12:59

Christel:

Hey Anne en Marja,

Fijn om te lezen dat jullie het nog steeds super naar je zin hebt. Hier in het brabantse land is de carnaval net weer voorbij. Helaas heb je het deze een keer moeten missen Anne, maar volgend jaar is het gewoon weer carnaval hoor. Nog heel veel plezier en geniet ervan.
    Liefs Chris

• 24 Februari 2007 - 19:23

Dineke:

Haaai! Leuke site hoor je kent mij niet, maar ik kom in augustus ook drie maandjes daarheen.. en ik lees dat jullie van plan zijn om twee weken te gaan rondreizen! Ik zit te denken om misschien de laatste 2 weken wat meer te zien samen met iemand (niet persee naar kaapstad, maar wel het krugerpark enz) Hoe doen jullie dat met vervoer? Auto huren? Of met een rondreis? Ik hoop iets van jullie te horen! Groetjes Dineke en nog veel plezier daar!!
    (dinekehelmink@hotmail.com)

• 25 Februari 2007 - 10:48

Hallo lieve Marja
    Gisteravond Eddy Leo en Edwin te eten gehad,was erg gezellig!Hoorde toen dat Sandra(mama) en Mirjam morgen al naar Johannesburg vliegen,dat wist ik niet.Tenminste dat het morgen al is,wil jij ze een hele dikke kus van mij geven?en hen nog een paar fijne dagen toewensen samen met jullie,en dat zij een fijne veilige terugreis
    mogen hebben.Ik zal ook weer blij zijn als zij weer terug zijn hoor!
    Rianne hoopt half maart weer voor 3 maanden naar Curaçao te vertrekken!
    Zo blijft een mens steeds maar weer afscheid nemen hé.Nu lieve Marja en Anne geniet ook de aankomende dagen maar fijn samen met Sandra en Mirjam.
    een hele dikke kus voor jullie: van Tiny

• 26 Februari 2007 - 12:02

Andre:

ik hoop in juli enige bouwkundige klussen te klaren.
    andrenijboer@hotmail.com

• 01 Maart 2007 - 12:04

Hilde:

Hee meiden!

Heerlijk om jullie verhaal te lezen en de foto's te zien, het straalt ervan af hoe leuk jullie het hebben, super.
    Ben nu op de hoogte van jullie belevenissen; wij hebben onze vrije maand er bijna weer op zitten :-(, was wel erg lekker, ben met Stefan 8 dagen naar Lissabon geweest. Vergeleken met Nederland was 18 graden ook al erg lekker, maar 44 is wel enorm zeg!
    Geniet van de kids, de uitstapjes en het bezoek, veel succes!

Liefs Hilde

• 01 Maart 2007 - 12:04

Hilde:

Hee meiden!

Geniet van de kids, de uitstapjes en het bezoek, veel succes!

Liefs Hilde

• 03 Maart 2007 - 07:52

Sadie:

heej meiden!
    klinkt goed allemaal, jullie zijn daaar al helemaal thuis lijkt wel! ben nooit zo'n fan van afrika geweest maar met jullie verhalen zit ik toch te twijfelen of ik er niet een keer heen moet, want volgens mij is t wel heel mooi! Hier alles ok, eerste 3 weken in t leger zitten er op, lekker op bivak, geweest, met 0 graden in een tent slapen en 's nachts ook nog op moeten staan om wacht te lopen, heel fijn. Behalve de kou was t trouwens goed te doen, gezellige groep, niet te zwaar, niet eens blaren, en heb inmiddels iemand gevonden om me warm te houden...ook heel leuk :D. Dus al met al alles in orde hier, bij jullie zo te horen ook, dus das helemaal mooi! Geniet ervan daar!
    kus Sadie

• 03 Maart 2007 - 16:14

Mirjam:

Hallo Anne en Marja
    Allereerst nog bedankt dat wij jullie mochten bezoeken. Ben zeer onder de indruk van al het werk wat jullie verrichten, 5 van die kleine lieve eigenwijze kindertjes is pittig maar ook heel leuk want ze hebben allemaal hun eigen karakter ( ben wel verlefd op Stompie geworden hoor!)
    Wens jullie nog een goede tijd bij Chris en Mark en al dat "spul", en natuurlijk een heel goede rondreis door dat prachtige land. Ik hoop dat jullie net zo genieten als San en ik dat gedaan hebben ( veel foto's maken)
    xxxxxxmirjam

• 04 Maart 2007 - 07:55

Liesbeth:

ha Marja (en Anne, natuurlijk),
    Eindelijk dan ook weer een reactie van mij. Xit inmiddels weer achter mijn eigen thuis-compu. Inderdaad, mijn reis zit er weer op. Nu behept met mooie herinneringen goede moed aan het verzamelen om maandag weer aan de slag te gaan. Wat een waanzinnige verhaaltjes van jullie, zeg! Als ik dit zo lees hebben jullie het dubbel-en-dwars naar je zin! Hoe lang blijven jullie nog in / om het kindertehuis? Begint het eind van het verblijf daar (en dus het begin van het free-wheelen daar het Afrikaanse) in zicht te komen?
    Ik hoor het allemaal wel weer!
    liefs,
    Liesbeth

• 08 Maart 2007 - 10:04

Fanny:

Hee marja en anne,
    leven jullie nog??? Ik verveel me eigen een beetje, ben begonnen met mijn wetenschappelijke stage bij gynaecologie. best leuk, maar nu moet ik eerst heel veel artikelen lezen, is heel saai..... nieuws: patty zit ook bij ons in november, gezellig! Heb er nu al zin in... maar eerst nog lekker de zomer, heerlijk nu al zin in, de zon schijnt hier eindelijk weer, na vele dagen vol regen. O ja marja, we zijn midwinterkampioen geworden met dames 4! van nijmegen 12, 14 en wageningen gewonnen, echt super mooi! Veel bitterballen gegeten natuurlijk bij Nijmegen... hebben ze daar zeker niet. En we zijn nog naar tau geweest, naar een feestje van hen, met krista, linda, eveline, louky en marian (die heel dronken was, mooi, mooi mooi). Afgelopen dinsdag hebben we gebodypaint, super leuk, je zult de foto's nog wel zien, en Lot zit in het mfv bestuur, beheer en faciliteiten. En mirte gaat vandaag solliciteren voor het kroegbestuur, hopelijk wordt dat iets. En onze mooie formosalied, heb ik naar je gemaild... ik ben aan het oefenen, ken het bijna uit mijn hoofd!! Nu ga ik maar weer eens verder lezen. Laat maar snel iets van je horen. Dikke kus fanny

• 09 Maart 2007 - 13:21

Inge:

damm....kmis TYB en de kinderen (titi!) .....kga jullie binnekort wel ff een hele lange mail sturen, maare ik zit te w8ten op een update;);) hihih (grapje ik weet precies hoe het gaat..)
    nog heel veel plezier daar en egt geniet zolang jullie dr zitten!
    KUS uit nederland:(
    Inge